MOLYKOTE
Smary do kontaktu z żywnością
Produkt
|
VG 02
|
Typ |
Smar ogólnego zastosowania na
bazie oleju parafinowego
|
Typowe
zastosowanie |
Łożyska, łańcuchy, przekładnie
otwarte i prowadnice ślizgowe w różnych procesach technologicznych,
maszyny pakujące i napełniające żywność, napoje i produkty
kosmetyczne.
|
Właściwości |
ˇ Dopuszczenie USDA H1 na kontakt
z żywnością (ograniczony)
ˇ Wysoki punkt kroplenia więc nie wytapia się i nie wypływa
ˇ Dobrze chroni przed korozją
ˇ Dobrze przywiera do powierzchni metalowych
ˇ Wysoka odporność na wodę
|
Dane
fizyko- -chemiczne |
|
Kolor
|
Biały
|
Skład
|
Olej parafinowy, zagęszczacz ze
związkiem aluminium, środek antykorozyjny
|
Konsystencja, gęstość,
Konsystencja, klasa NLGI
Penetracja po ugn., mm/10
Gęstość przy 20'C g/ml
Lepkość oleju przy 40 C mm2/s
|
2
265-295
0,90
60
|
Temperatura
Zakres temperatur roboczych, C
Punkt kroplenia, C
|
-17 do +150
+ 250
|
Zdolność przenoszenia obciążeń,
ochrona przed zużyciem, trwałość
Tester 4-kulowy (DIN 51350 pt.4)
Obciążenie zespawania, N
Wżery zuż. pod obc. 800 N, mm
|
1600
3
|
Współczynnik tarcia
Kula stalowa-powierzchnia plastikowa (POM), fi=12,7 mm,
obc.=6,3N, v=10 mm/s, 24h , u
|
0,04
|
Odporność
Odporność na utlenianie
(DIN 51807 pt.2)
Spadek ciśnienia 100h, 99 C, bar
|
0,1
|
Ochrona przed korozją
Metoda SKF-Emcor (DIN51802) stopień korozji
|
2
|
Odparowywanie oleju (DIN 51817)
%
|
0,8
|
Czas magazynowania, lata
|
5
|
Opis techniczny
|
71-0113-01
|
Metoda
zastosowania |
Oczyścić powierzchnie łożyska.
Stosować smar w normalny sposób przy użyciu pędzla, pistoletu
lub automatycznego systemu smarowania. Smar może być używany
w centralnych systemach smarujących.
|
|