HomeO firmieOfertaMagazynKontakt



MOLYKOTE

 

Smary do kontaktu z żywnością

 

 

 

Produkt
VG 02
Typ

Smar ogólnego zastosowania na bazie oleju parafinowego

Typowe zastosowanie

Łożyska, łańcuchy, przekładnie otwarte i prowadnice ślizgowe w różnych procesach technologicznych, maszyny pakujące i napełniające żywność, napoje i produkty kosmetyczne.

Właściwości

ˇ Dopuszczenie USDA H1 na kontakt z żywnością (ograniczony)
ˇ Wysoki punkt kroplenia więc nie wytapia się i nie wypływa
ˇ Dobrze chroni przed korozją
ˇ Dobrze przywiera do powierzchni metalowych
ˇ Wysoka odporność na wodę

Dane fizyko- -chemiczne

Kolor

Biały

Skład

Olej parafinowy, zagęszczacz ze związkiem aluminium, środek antykorozyjny

Konsystencja, gęstość,

Konsystencja, klasa NLGI
Penetracja po ugn., mm/10

Gęstość przy 20'C g/ml
Lepkość oleju przy 40 C mm2/s



2
265-295
0,90
60

Temperatura

Zakres temperatur roboczych, C
Punkt kroplenia, C



-17 do +150
+ 250

Zdolność przenoszenia obciążeń, ochrona przed zużyciem, trwałość

Tester 4-kulowy (DIN 51350 pt.4)
Obciążenie zespawania, N
Wżery zuż. pod obc. 800 N, mm





1600
3

Współczynnik tarcia

Kula stalowa-powierzchnia plastikowa (POM), fi=12,7 mm, obc.=6,3N, v=10 mm/s, 24h , u





0,04

Odporność

Odporność na utlenianie
(DIN 51807 pt.2)
Spadek ciśnienia 100h, 99 C, bar





0,1

Ochrona przed korozją

Metoda SKF-Emcor (DIN51802) stopień korozji




2

Odparowywanie oleju (DIN 51817) %

0,8

Czas magazynowania, lata

5

Opis techniczny

71-0113-01

Metoda zastosowania

Oczyścić powierzchnie łożyska. Stosować smar w normalny sposób przy użyciu pędzla, pistoletu lub automatycznego systemu smarowania. Smar może być używany w centralnych systemach smarujących.

 

 




 

o firmieOfertaMagazynKontakt